Miljoen handtekeningen voor een wereldwijd verbod op neonicotine insecticiden

Ca. twee weken geleden starte Avaaz.org een wereldwijde petitie tegen neonicotine insecticiden
omdat volgens tal van wetenschappers deze superinsecticiden een hoofdrol spelen bij de wereldwijde zeer sterke terugloop van bestuivende insecten zoals bijen en hommels. De petitie is inmiddels door meer dan een miljoen mensen ondertekend. Het gaat om middelen zoals imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam die in Nederland op zeer grote schaal zijn toegelaten en die al zes opeenvolgende jaren tot zeer grote overschrijdingen van waterkwaliteitsnormen van het Nederlandse oppervlaktewater zorgen. Het gebruik is in Nederland in 10 jaar tijd vertwintigvoudigd. Deze periode valt samen met de sterke stijging van bijenvolksterfte die ook in Nederland een groot probleem is geworden (bijenvolksterfte is in NL gestegen van ca. 8% volksterfte per jaar naar 27% volksterfte per jaar. In de VS is de volksterfte gestegen tot 35% per jaar).
Een eerdere Nederlandse petitie Stop de Bijensterfte in 2009 werd door 40856 mensen ondertekend en vroeg de Tweede Kamer dringend om maatregelen tegen bijensterfte niet uit te stellen in afwachting van meer onderzoek, maar nu al in te grijpen waar dat mogelijk is, ondermeer door een moratorium op het gebruik van neonicotineinsecticiden. Maatregelen bleven uit, in plaats daarvan werden alle toelatingen van imidacloprid tot 2014 verlengd en werd het middel in een aantal nieuwe toelatingsbesluiten van het Ctgb nog verder verruimd en blijven de waterkwaliteitsnormen ernstig overtreden worden zonder dat daar tegen wordt opgetreden.

De tekst van de Avaaz petitie luidt:
GLOBAL BEE EMERGENCY -- ACT NOW!
To US and EU decision-makers:
We call on you to immediately ban the use of neonicotinoid pesticides until and unless new independent scientific studies prove they are safe. The catastrophic demise of bee colonies could put our whole food chain in danger. If you act urgently with precaution now, we could save bees from extinction.

https://secure.avaaz.org/en/save_the_bees/

Recent