Zembla documentaire Moord op de Honingbij genomineerd voor prestigieuze prijs onderzoeksjournalistiek

De ZEMBLA documentaire Moord op de Honingbij gemaakt door Hetty Nietsch en Manon Blaas, uitgezonden door VARA Zembla op 12 maart 2011, is genomineerd voor De Loep 2011, een prestigieuze prijs voor onderzoeksjournalistiek. "Deze Zembla-aflevering boeit van de eerste tot de laatste minuut, en geeft fascinerende context aan een fenomeen dat klein lijkt maar het niet is." aldus de jury.

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikt in 2011 voor de achtste keer De Loep uit. Deze prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied kent drie categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie en de aanmoedigingsprijs. In de eerste twee categorieën kon de jury drie producties nomineren, voor de aanmoedigingsprijs zijn twee producties genomineerd.
De winnaars worden bekend gemaakt op 18 november 2011 tijdens het diner van de VVOJ-conferentie Onderzoeksjournalistiek in Eindhoven.

De nominaties voor De Loep tekstuele producties zijn:
• ‘Wij willen ons land terug. Leven in Afghanistan’, een boek van Dirk Tieleman. Dit boek laat zien dat zeer intensief rondkijken in een op zich veelbeschreven land kan leiden tot een nieuwe en onthullende inkijk.
• ‘Raarhoek’ van Miek Smilde, een diepgravende studie in de vorm van een bijzonder boek over de veranderingen in de psychiatrie en de gevolgen voor de patiënten.
• ‘Het wonder van de Noord/Zuidlijn. Het drama van de Amsterdamse metro’, een boek van Parool-journalist Bas Soetenhorst. Een onthullend totaalbeeld dat alleen kon ontstaan doordat de auteur zich langdurig in dit onderwerp ingroef. Taai volhouden loont.

De nominaties voor De Loep audiovisuele producties zijn:
• ‘Te gek om los te lopen’, uitgezonden door VRT Panorama en gemaakt door Dirk Leestmans. Een sterke en bijzonder mooi gefilmde uitzending die op zoek gaat naar de structurele oorzaken achter een wrange praktijk.
• ‘Moord op de honingbij’, gemaakt door Hetty Nietsch en Manon Blaas, uitgezonden door VARA Zembla. Deze Zembla-aflevering boeit van de eerste tot de laatste minuut, en geeft fascinerende context aan een fenomeen dat klein lijkt maar het niet is.
• ‘Bloedkolen’, van Siebe Sietsma en Sander Rietveld, uitgezonden door EO Netwerk. Moeilijk spitwerk in binnen- en buitenland, dat leidt tot onthullende televisie. Journalistiek onderzoek dat in tijden van navelstaren te vaak achterwege blijft.

Voor de Aanmoedigingsprijs zijn genomineerd:
• ‘Een vrome Noorse broeder dokt’, geschreven door Sander Heijne voor De Volkskrant. De journalist geeft een opmerkelijke kijk in een zeer gesloten gemeenschap.
• ‘ICT, het zwarte gat van Amsterdam’, geschreven door Stefan Vermeulen van Follow the Money en gepubliceerd in HP/De Tijd. Een uitstekend geschreven stuk over verspilling en machteloos bestuur.

De prijs voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro. Indien een prijs wordt toegekend voor een productie met meer dan één auteur, krijgen de auteurs elk een beeldje en een oorkonde, het geldbedrag wordt gedeeld.

Genomineerde producties zijn te vinden via www.vvoj.nl.

Bron: Persbericht vvoj
http://www.vvoj.nl/cms/2011/08/22/nominaties-voor-de-loep-2011/

Zie ook:
- ZEMBLA: Moord op de Honingbij
- Zembla-uitzending ‘Moord op de honingbij’ genomineerd voor De Loep

Reacties

En de winnaar is...

De Loep voor de beste audiovisuele productie werd op 18 november 2011 toegekend aan Dirk Leestmans (VRT) voor zijn Panorama-documentaire Te gek om los te lopen.

http://www.vvoj.nl/cms/2011/11/18/de-loep-2011-uitgereikt/#more-12275

Recent