'Bijensterfte neemt niet af'

Trouw, 8 juli 2010

De bijensterfte is dit jaar niet afgenomen. Van de bijenvolken die imkers houden bleek dit voorjaar 23 procent niet meer te leven. Vorig jaar was dat 22 procent. Dat meldt de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

De bijensterfte is al jaren een probleem, maar nam in 2008 sterk toe. Toen legde twintig procent van de gehouden bijen het loodje, wat drie keer zo hoog was als in de jaren daarvoor. De sterfte komt volgens de bijenhouders door de varroamijt, virussen en veranderende leefomstandigheden.

Wel is voor het eerst sinds jaren het aantal imkers vorig jaar toegenomen. Het ledental van de vereniging steeg van 5685 naar 6038. In de afgelopen jaren nam het aantal imkers alleen maar af. Ook dreigt de vergrijzing het aantal imkers terug te dringen, maar vorig jaar volgden 275 mensen de basiscursus imker. Dit jaar hebben volgens de vereniging al 495 imkers in spé zich aangemeld.

Toch moet de overheid volgens hoofdbestuurslid en burgemeester van Duiven Henk Zomerdijk meer doen. "Door bijvoorbeeld wegbermen meer aan de natuur over te laten." Daardoor zou het menu van de bijen kleurrijker worden. Rijkswaterstaat zou al van plan zijn een proef te houden door bermen langs rijkswegen in te zaaien met 'bijvriendelijke bloemen'.

Het komende weekeinde houden de meeste imkers een open dag.

Bron: http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3121352.ece/_Bijensterfte_ne...

Zie ook:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7134023/__Bijensterfte_blijft_hoog__....
http://www.vakbladvoordebloemisterij.nl/nieuws/6565/bijensterfte-blijft-...
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/638811/Bijenster...
http://www.agd.nl/10104377/Nieuws/Sierteelt/Bijensterfte-blijft-hoog.htm

Open imkerijdag 10/11 juli: http://www.bijenhouders.nl/homepage_actueel.php?content_id=535

Recent