Bijentelweekend 12 en 13 mei 2012. Doe mee!

Zaterdag 12 en zondag 13 mei 2012 is het landelijke bijentelweekend. Iedereen met een tuin, balkon of plantsoen in de buurt kan meedoen. Organisatoren KNNV, EIS en de Bijenstichting willen weten welke bijensoorten u het meeste ziet. Ga op zoek naar wilde bijen met de speciale zoekkaart in uw hand en geef uw waarnemingen door op www.jaarvandebij.nl.

Het bijentelweekend op 12 en 13 mei is dé gelegenheid om kennis te maken met bijen in de tuin. Naast de honingbij zijn er tientallen wilde bijen in de tuinen te vinden. Kies een zonnige periode van een half uur en zoek naar bijen op bloemen, bladeren of op de grond. Iedereen met een tuin of balkon kan bijen tellen, zowel volwassenen en kinderen. Geef uw waarnemingen door met het online invulformulier via www.jaarvandebij.nl.

Speciaal voor het Jaar van de Bij hebben EIS Nederland en KNNV een bijen zoekkaart ontwikkeld. Op deze kaart staan de 20 meest voorkomende wilde bijen van de Nederlandse tuinen. Op de achterkant van de kaart staan tips voor het verbeteren van de leefomstandigheden van bijen bij u in de tuin. Met de zoekkaart bij de hand is het een stuk makkelijk om de bijen te determineren.

Het jaar 2012 is het Jaar van de Bij en daar zijn goede redenen voor. Bijen zijn zeer nuttige insecten. Zij zorgen voor bestuiving van groenten- en fruitgewassen en zijn daarom van groot belang voor de wereldwijde voedselproductie. Een gezonde bijenstand is cruciaal voor de mens en de biodiversiteit.
Maar het gaat niet goed met de bij: zowel aantallen en vitaliteit van de bijen gaan achteruit. Oorzaken zijn een verschraling van het Nederlandse landschap waardoor bijen een eenzijdig voedselaanbod hebben, er minder nestgelegenheid is en gevoelig zijn voor bestrijdingsmiddelen. Daarmee kunnen ziekteverwekkers onherstelbare schade aanrichten in de bijenstand.
Daarom vragen KNNV, EIS Nederland, de Bijenstichting, de Nederlandse Bijenhouders vereniging en IVN extra aandacht voor de bijen in Nederland. Kijk wat u nog meer kan doen op www.jaarvandebij.nl

http://www.jaarvandebij.nl/jaar-van-de-bij/acties/bijentelweekeind.html

Download de zoekkaart wilde bijen

Zie ook:
- Honderd wilde bijensoorten zelf herkennen met behulp van je smartphone
- Bijen in beeld

Recent